• 05057572733
  • info@icelpsikoloji.com
  • Fatih mah. Gmk bulvarı kurtuluş life no627 kat6 no33 Mezitli/MERSİN

1 Yaş Eği̇timi Nasıl Olmalı

Bebeklerin ilk yılı oldukça zorlu geçmekte ve gelişimleri son derece hızlı gerçekleşmektedir. Bebek bir yaşına geldiğinde daha hareketli ve daha meraklı bir hal almaktadır. Artık bebek için amaç dokunmak, ulaşmak ve elde etmektir.
Kendi varlığının ve çevresinde olup bitenin farkında olduğu bir döneme girmiştir.  Bu dönemde bebek hala bakıma ve güven duygusuna muhtaç durumdadır. Bir yaşındaki bebeğe yapması gerekenleri ya da ona zarar verebilecek şeyleri konuşarak anlatmak imkansızdır. Çünkü bebek bu dönemde gelişimsel açıdan henüz buna hazır değildir.  
Eğitimi İçin Yapılması Gerekenler
 Bu dönemdeki bir bebek birincil olarak bakım ve güvene muhtaç olduğundan ebeveyn ya da bakım verenlerin onu rahat ettirecek bir disiplin ve plan çerçevesinde ihtiyaçları karşılanmalıdır. 1 yaşındaki bebeğin davranışlarını biliyor ve bunların doğal olduğunu kabulleniyor olmak gerekmektedir. Gerekli eğitim ancak bebeğin gelişimine göre yön alacaktır.  Bu dönemde merak ve enerjisi artan bebek daha hareketli olacaktır. Bu nedenle ortamda rahatça dolaşıp merakını giderebileceği geniş alanlar yaratılmalıdır. Yaptığı yaramazlıklara yüksek sesle ve uzun cümlelerle karşılık verilmemelidir. Dikkatini başka yöne çekebilecek bir oyuncak ya da sevdiği bir oyundan destek alınabilir. Anlayışlı ve sabırlı bir tutum içinde olunmalıdır.  Öfke nöbetlerinde şefkatle yaklaşıp samimi bir kucaklama ile sakinleştirilebilir. Bu dönemde daha fazla yorulan bebek, yeteri kadar dinlenemediğinde huysuzluk yapabilir. Gündüz ve gece uykuları bu dönemde oldukça önemlidir. 12. ayında bir bebek toplam 13 saat 45 dk. uyuyor olmalıdır.  
Zihinsel Gelişimi İçin Gerekli Aktiviteler
Yeni hareketlenen bir bebek için bu dönemde hareketli ve sesli oyuncaklar ilgi çekici olacaktır. Artık bir kaç kelime söyleyebilecek gelişime ulaşmıştır. Kitap okumaya, şarkı ve eğlenceli sohbetlere önem verilmelidir. Kendi bedeninin farkında olan 1 yaş bebek için " ağzın nerede, burnun nerede " gibi sorular içeren oyunlar eğlenceli ve öğretici olacaktır. Kaşık ve çatalını kendisi tutarak yemeğini kendi yemesi desteklenmelidir.  
Ebeveyn ya da Bakım Verenlerin Davranışları  
12. ayındaki bir bebek bakıma ve güvene ihtiyaç duyduğundan bebeğe karşı ses tonu, ihtiyaçların karşılanma süreci ve iletişimin kalitesine önem verilmelidir. Anne - baba ve eğer üçüncü bir kişi bakıma dahil oluyorsa kendi aralarında uyum içinde hareket etmelidirler.

Kategoriler
Benzer Yazılar
Özgüven Testi Nasıl Yapılır

Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..

Evlilik Öncesi MMPİ Testi

Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..

Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model

Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç