• 05057572733
  • info@icelpsikoloji.com
  • Fatih mah. Gmk bulvarı kurtuluş life no627 kat6 no33 Mezitli/MERSİN

Özgüven Testi Nasıl Yapılır

Özgüven Testi Nasıl Yapılır



Öz güven kişinin kendi becerilerine karşı tutumudur. Tutumunu belirleyen becerileri hakkındaki hisleri ve düşünceleridir. Kişinin kendi becerileri hakkındaki düşüncesi kişinin iyi oluşu gibi diğer faktörleri de etkilemektedir.



Diğer bir deyişle, öz güven kişisel gelişimin parçalarından biridir. Kişisel gelişim temel olarak kişinin iyi oluşunu yükseltmeyi hedeflemektedir. Öz güvenin düşük olmaması kişisel gelişim için gereklidir. Peki, öz güven testi nasıl yapılır?



Öz Güven Seviyesi



Öz güveni ortalama seviyeye sahip olan insanlar kendilerini kabul etmiş, kendilerine güvenen kişilerdir. Kendilerinin zayıflıklarını ve güçlü yanlarını bilirler. Öz güveni yüksek kişiler ise kendinden çok emin davranan, ortamdaki işi iyi bir şekilde yapabileceğini iddia eden ve karşılarındaki kişileri de buna inandıran kişilerdir.



Öz güveni düşük kişiler ise kendi becerileri hakkında şüphelere sahiptir. Bu kişiler itaatkâr olabilir, kendilerini sevilmemiş hissedebilir, başkalarına güvenmede zorluk çekebilir veya eleştirellere karşı duyarlı olabilirler. Eğer siz de bu özelliklere sahipseniz öz güven testi yaparak öz güven seviyenizi görebilirsiniz.



Psikoloji Testleri



Psikoloji bilimi öz güven çalışmaları için kişilerin öz güven seviyelerini anlamak için öz bildirim ölçekleri kullanmaktadır. Öz bildirim ölçeği kişilerin kendi durumlarını kendilerinin ifade ettikleri ölçeklerdir. Öz bildirim ölçeklerinde bireyler cümledeki duruma ne kadar katıldıklarını puanlandırırlar.



Örneğin, katılımcılar sporda benden iyisi yoktur cümlesini birden beşe kadar puanlama yaparlar. Öz güven kişilerin gerçek beceri seviyeleriyle ilgili değildir. Kişinin kendi algısı öz güven seviyesini belirler. Bu yüzden öz bildirim testleri kullanılır.



Öz güven öz yeterlikten etkilenir. Öz yeterlik kişilerin özel bir alandaki becerilerine güvenidir. Eğer kişiler yüksek öz yeterliliğe sahiplerse başarılarına katkıda bulunacak şekilde davranıyorlar ve düşünüyorlar. Başarısız oldukları zaman bunun becerilerindeki zayıflıktan değil dışarıdaki bir kaynaktan kaynaklandığını düşünüyorlar. Böylece o konu hakkında çabalamaya devam ediyorlar.



Öz güven kişinin davranışlarını, düşünce şeklini, başarı seviyesini etkilemektedir. Bir alandaki becerilere olan inanç kişinin genel olarak becerilerine olan inancını etkilemektedir. Bu yüzden öz güven ölçen testler öz yeterliliği de kapsayan maddeler içermektedir.



İçerik Testler



Öz güven seviyesini ölçmek için en güvenilir yöntem psikoloji biliminin kullandıklarıdır. Fakat bu ölçeklere ulaşmak ve değerlendirmek kolay değildir. Çünkü profesyonel bilgi gerektirirler. Güvenilir olmayan bir yöntem tercih edip hem özgüveninizi yükseltmek hem de eğlenmek için eğlence sitelerinin ürettiği içerikler tercih edebilir.



Bu sitelerde üretilen içerikler kişinin beğenilerine, yemek tercihlerine veya soruda sundukları duruma vereceği tepkilerden özgüven seviyesini tahmin etmektedir. Kesinlikle güvenilir değiller, yani kişinin gerçek özgüven seviyesini ortaya koymazlar. Ama eğlenceliler ve size bir fikir sunabilirler.



Ayrıca, özgüven seviyesi düşük bile çıksa kişiye mutlaka olumlu sözler söyleyerek kişinin özgüvenini yükseltebilirler. Daha da iyisi tekrar tekrar çözüp özgüven seviyesi testte yükseltilebilir. 


 

Kategoriler
Benzer Yazılar
Özgüven Testi Nasıl Yapılır

Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..

Evlilik Öncesi MMPİ Testi

Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..

Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model

Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç