• 05057572733
  • info@icelpsikoloji.com
  • Fatih mah. Gmk bulvarı kurtuluş life no627 kat6 no33 Mezitli/MERSİN

4 Yaş Eği̇ti̇mi̇ Nasıl Olmalı

4 yaş dönemi, çocuğun ebeveyn ile daha uyumlu davranmaya başladığı bir dönemdir. Bu dönemde inatçılık ve anlaşmazlıklar yavaş yavaş sona erecektir. Çocuk artık oyun çağındadır ve diğer çocuklarla uzun süreli oyunlar oynamaya başlayacaktır.
Neler Yapabilir?
Bu dönemde çocuk artık kuralları ve sınırları öğrenebileceği bir gelişim düzeyine sahiptir. Bununla bağlantılı olarak okul öncesi eğitim almaya başlayabilir. Her şeyi kendisi yapmak isteyecektir. Merak ettiği konularda sıkça sorular sorar. Hareketli ve enerjiktir. Artık tuvalete kendi gidebilir, kendi düğmelerini ilikleyebilir. 10' a kadar sayı sayabilir ve yardım almadan renkleri ayırt edebilir.
Gelişimi İçin Gerekli Aktiviteler
Merak duygusu artan bu dönemdeki bir çocukla öğretici oyunlar oynayıp, sıkça sohbet edilmelidir. Resim yapmak ve el becerilerini geliştirebileceği aktivitelere teşvik edilmelidir. Bol bol kitap okunmalıdır. Özellikle merak ettiği konulara yönelik kitaplar okunabilir. Sosyalleşme adımları atıldığı için çocuk özellikle kendi yaşıtları ile sık sık bir araya getirilmelidir. Bu dönemde kurallar ve sınırlar öğretilmeye başlanmalıdır. Okul öncesi kurumlar yaşına uygun eğitim, kuralları öğrenme, zihinsel gelişime katkı ve sosyalleşme gibi konularda destekçi olmaktadır.
Anne Baba Tutumları
Çevresinde olanların daha çok farkında olan çocuk için anne babanın samimi ve etkili bir şekilde çocukla zaman geçirmesi önemlidir. Merak duygusunun öğretici bir şekilde giderilmesi için iyi dinleyip doğru cevap verildiğinden emin olunmalıdır. Zira çocuk ebeveynin ağzından çıkan her kelimeyi dikkatle dinlemektedir. Bu dönemde çocuğun anne ve babanın bir kopyası değil tamamen bağımsız bir birey olduğu düşüncesi ile hareket etmek çocuğun gelişimi için son derece önemlidir. Anne baba aşırı koruyucu ve eleştirel bir tutum içinde olmamalıdır. Bu çocuğun kendine güven duygusuna zarar verecektir. Eğer çocuk okul öncesi bir kuruma gidiyorsa, ebeveyn öğretmen ile aynı dili konuşuyor olmalıdır. Öğretmen ile farklı yönde karar ve davranışlar çocuğun kuralları benimseme ve sınırları öğrenme sürecine zarar verecektir. Çağın sorunu haline gelen ekran süresi kurallarına özellikle dikkat edilmelidir. Bu dönemdeki çocuklar ekran önünde daha fazla zaman harcamak isteyebilirler. Ancak bu çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. Bu nedenle ekran önünde geçirilen süre sınırlı olmalı ve izlettirilen içerikler konusunda seçici olunmalıdır.

Kategoriler
Benzer Yazılar
Özgüven Testi Nasıl Yapılır

Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..

Evlilik Öncesi MMPİ Testi

Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..

Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model

Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç