• 05057572733
  • info@icelpsikoloji.com
  • Fatih mah. Gmk bulvarı kurtuluş life no627 kat6 no33 Mezitli/MERSİN

Kişisel Gelişim Evreleri

Kişisel Gelişim Evreleri



Gelişen dünya toplumlarında kişilerin sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunlarına kendi başlarına çözüm üretmelerini sağlamaya çalışması ve bu çalışma içinde yapılan tüm işleri kapsayan sürece kişisel gelişim denilmektedir. Diğer bir deyişle kişinin günlük rutinlerinden farklı olarak kendisini daha ileriye götürecek farklı kültürel çözüm yöntemlerine başvurur.



Neden Önemlidir?



Kişisel gelişim bir kimsenin kendi beceri ve niteliklerini fark etmesi, değerlendirmesi ve daha ileriye götürebilmesi için attığı adımlardır. Bu süreçte kişinin kendisine olan güveninin arttığı gözlemlenmiştir. Günümüzde gerekliliği konusunda üst sıralarda yer alan kişisel gelişim, kişinin potansiyelini en üst noktaya çıkarmak ve potansiyelini ortaya çıkarabilmek için önemli bir çalışma yöntemidir.



Kişisel Gelişim Nasıl Sağlanır?



A-Kişisel gelişime başlamadan önce kişi kendi potansiyelini bilmeli, kendine bu süreçte yapılacak olan tüm çalışmalar için bir yol haritası çizmelidir. Kendisinde bulunan güçlü ve zayıf yönleri de bilmesi bu çalışma süreci içinde daha verimli çalışma geçirmesini sağlayacak en önemli gerekliliktir.



B-Sonrasında ise bu çalışma sürecinde amaçlar belirlenmelidir. Kişi bu süreç içinde ve gelecekteki hedef ve planlarını belirledikten sonra sürece devam ettiğinde kendiliğinden, hedefleri doğrultusunda bir yol haritası çıkacaktır.



Kişisel Gelişimin Olumlu Yönde Sağlanabilmesi İçin Uygulanabilir Alternatifler



a-Kitap Okumaya Ve İçerik Üretmeye Daha Fazla Vakit Ayırmak



Kitap okumak, kişiyi sürekli olarak başka insanlarla, başka yer ve mekanlarla tanıştırmaya vesile olduğu için okuyanın kişisel gelişim konusunda kendini geliştirebilmesi için önemli bir gerekliliktir. Bunun yanında tabi ki kitap okudukça, iletişim becerisi de o derecede artacak ve kişi yeni içerikler üretebilecek duruma gelecektir. İçerik, belge, eser üretebilmek, kişinin kendine olan güvenini arttıracağından kişisel gelişim hususunda da önemli etkileri olacaktır.



B-Daha Fazla Sosyalleşebilmeli



Kişisel gelişim sürecinde, kişinin kendini geliştirebilmesi için önemli gerekliliklerden bir tanesi de hiç şüphesiz daha fazla sosyalleşmektir. Bir kimse hayatta birçok insan tanır ve birçok yer, mekan ile iç içe yaşar. Bunun bilincinde olarak hayata devam edildiğinde, aslında her insanın ve vakit geçirilen her yer ve mekanın insana farklı hayatlar, bilgiler ve en önemlisi farklı bakış açıları kazandırıldığı fark edilecektir. Bu da kişinin kişisel gelişim sürecinde önemli bir etki yaratacaktır.



C-Fayda Sağlamayan İnsanlardan Uzak Durmalı



Hayatta kişiye olumlu etkiler bıraktığı gibi olumsuz etkiler bırakan insanlarda bulunmaktadır. Kişinin bu insanları gözden geçirilmesi ve gözden geçirdikten sonra hayatından çıkarması gerekmektedir. Zira günlük yaşamda, kişinin enerjisini alan, başarılarını içten içe kıskanan, başarılarını önleyen insanların artık var olmaması, kişisel gelişim sürecinde olumlu yönde büyük etkisi olacaktır.



Kişi, bu süreç içinde öğrendiği şeyleri hayatına uyguladıktan sonra kişisel gelişim süreci olumlu yönde ilerlemiş, kişi kendini daha iyi tanımış ve kendine olan güveni daha da artmış olacaktır.

Kategoriler
Benzer Yazılar
Özgüven Testi Nasıl Yapılır

Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..

Evlilik Öncesi MMPİ Testi

Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..

Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model

Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç