- Yönetici
- Genel
- 26.03.2024
- 574 Görüntülenme
Psikolojik (Mental) Yorgunluk Nedir?
İnsanların duyguları her zaman stabil değildir ve olamazda. Gün içerisinde değişen yaşam koşulları ve dış etkenlerle birlikte birden fazla duyguyu yaşayabilmektesiniz. Nasıl ki fiziksel olarak bir yükü taşıdığımızda veya yoğun fiziksel iş yaptığınız bir gün geçirdiğinizde kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız aynısını aslında psikolojik olarak da hissediyorsunuz. Fakat psikolojik olarak hissettiğiniz bu yoğunluğu çoğu zaman fark edemediğiniz için vücudunuzu dinlendirince geçecek olduğuna inanıyorsunuz. Çoğu zaman ne kadar vücudunuzu dinlendirirseniz dinlendirin bu yorgunluk hissinin geçmeyeceğini fark ettiğinizde bunun sebebini fiziksel yorgunlukta aramakta vazgeçmeniz gerekiyor. Fiziksel olarak kendinizi her ne kadar yormamaya çalışsanız da veyahut vücudunuzu dinlendirmek adına yeterli olan uyku sürenizi arttırsanız da bu yorgunluk hissinin sizi bırakmayacağını bilmeniz gerekiyor. Çünkü bu bir fiziksel yorgunluk olsaydı bu süreç içerisinde yorgunluğunuzun geçmesi beklenirdi fakat bu yorgunluk hissi sizin yakanıza yapışıp ne kadar dinlenseniz ve rahatlasanız da geçmeyebiliyor.
Psikolojik mental yorgunluğun sebepleri nedir?
Yaşadığınız günleri ne kadar stabil ve rutin olarak adlandırsanız ya da düşünseniz de aslında öyle değildir. Her gün, gün içerisinde yaşadığınız ani duygu değişiklikleri stabil ve rutin değildir. Aniden gün içerisinde yaşanabileceği gibi uzun süreli devam eden yoğun stres, anksiyete ve kaygıya maruz kaldığınız durumlarda bunu fark etmeseniz bile psikolojik olarak oldukça yorgun düşmeye başlarsınız. Bu da sizin kendinizi sürekli yorgun, bitkin ve mutsuz hissetmenize sebep olabilir. Siz de bu durumu fiziksel bir yorgunluk yaşadığınızı düşünerek geçirebilirsiniz. Fakat işin aslı sadece fiziksel bir yorgunluktan kaynaklanmamaktadır. Bu durumlarda kendiniz de yaşadığınız farklılıkları bilmeli ve bu yorgunluğun sebebini araştırmanız oldukça önemlidir. Dinlendiğiniz halde geçmeyen bu yorgunluğun sebebinin birden fazla nedeni olabilir.
Psikolojik yorgunluğun belirtileri nelerdir?
-
Vücudunuzun sürekli uykulu olma durumu sürekli uyuma isteğinde bulunması,
-
Vücudunuzda kronik aniden oluşan eklem ve kas ağrıları ve sızılar,
-
Bağırsak problemleri ve sindirim sisteminizde yaşayabileceğiniz problemler (Örn; hazımsızlık, kabız, ishal vs.)
-
Sosyal hayatınızda problemler yaşamak, sosyalleşmekten uzaklaşmanız,
-
Sürekli panikleme durumunda bulunmanız, kaygı hissetmeniz ve ataklar geçirmeniz,
-
Aşırı fazla uyku durumu veyahut uyuyamama durumu,
-
Normal zihinsel aktivitelerinizi yerine getirmekte zorlanma ve anlayamama durumu,
-
Günlük işlerinizi yerine getirmekte zorlanma durumu,
-
Şeklinde belirtileri olabileceği gibi daha birçok belirtisi olabilir.
Psikolojik yorgunlukla nasıl başa çıkılır?
Psikolojik bir yorgunluk durumunda olduğunuzu hissettiğinizde bir hekimden destek almanız oldukça önemlidir. En uygun tedavi sürecini hekiminiz yönetecektir. Fakat fark etmeseniz bile aşırı stres, kaygı ve mutsuz olduğunuz ortamdan uzaklaşmanız da atılacak en iyi adımlardan olabilmektedir. Yoğun stres, kaygı ve mutsuz olduğunuz bir ortamda psikolojik yorgunluktan kurtulabilmeniz pek olanaklı değildir. Kendinizi bu ortamlardan izole etmeniz sizin yaşadığınız bu psikolojik buhranı atlatmanızda oldukça önemli bir adım olacaktır. Aksi takdirde her ne kadar çabalasanız da geçmeyen bu stres, kaygı ve mutsuzluk hisleri sizi psikolojik olarak yormaya devam edecektir. Unutmayın ki hayatınızda sağlığınızdan değerli hiçbir şeyiniz yok o sebepten hem psikolojik hem de fiziksel olarak kendinize iyi davranmanız olası hastalıklardan uzak durmanızda en önemli adımlardan olacaktır. Siz kendinize değer vermezseniz kimse size değer vermez bu bakış açısıyla yaşamanız hem hayatınızdaki mutsuzluklardan hem de stresli ortamlardan uzaklaşmanızda oldukça önemli bir mottodur.
Stresli ortamlardan uzak duramamanız durumunda zihninizi ve duygularınızı dinlendirmek adına yoğa, meditasyon yapmanız ve kamp gibi doğayla iç içe olabileceğiniz ortamlar yaratmanız da rahatlamanız açısından oldukça önemli adımlardan olabilir. Bu süreçte sizi rahatlatacak ve psikolojik olarak dinlendirecek aktivitelere yönelmeniz de bu yorgunlukla başa çıkmanızda oldukça önemli adımlardan olacaktır.
Özgüven Testi Nasıl Yapılır
Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..
Evlilik Öncesi MMPİ Testi
Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..
Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model
Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..