- Yönetici
- Genel
- 31.10.2023
- 438 Görüntülenme
Renklerin Psikolojik Etkileri
Renklerin Psikolojik Etkileri
Günlük yaşamımızda Renklerin Psikolojik Etkileri çok önemli bir yer kaplar.
Renkler, gözlerimiz ile algılayıp, beynimizdeki görme merkezlerine aktararak iletişimi tamamladığımız ışıklardır. Renkler, biz insanların hayatında şüphesiz ki büyük bir yere sahiptir. Renklerin önemi ise hayatımızdaki yeri ile bağlantılı olarak çok fazladır. Antik dönemlerden modern zamanlara kadar her toplumda renklere birçok anlam ithaf edilmiştir. Modern Bilim ve yeni araştırmalar gösteriyor ki renklerin psikolojimize etkisi kaçınılmazdır.
Bu gerçeğin ışığında renkler daha verimli kullanılabilir. Renklerin Psikolojik Etkilerinin farkına varıp, renkleri bilinçli kullanmak bir çok avantajdan faydalanmayı sağlayacaktır. Renklerin doğru kullanımı işlerimizdeki başarıyı arttırmaktan, ruh halimizi düzenlemeye kadar bir çok etki yaratabilir. Öncelikle bunun için renkleri tanımamız gerekmektedir.
Mavi
Mavi tonları en çok karşılaştığımız tonlardan biridir. Mavi genel olarak güven, sadakat, bilgelik, yalnızlık ve üzüntü gibi kavramları temsil eder. Kendimize güvenimizi ve kararlılığımızı göstermemiz gereken iş görüşmeleri, önemli randevular gibi yerlerde mavi tonları tercih edebiliriz. Aynı şekilde bilgeliğiyle öne çıkması gereken her türlü öğretim görevlisi de bu tonları tercih edebilir. Mavi renk insan iştahına da etki etmektedir. Etkisi daha çok doygunluk hissettirmek ve iştahı kapatmaktır. Bu sebeple kilo vermek isteyenler bolca başvurmalıdır. Almak isteyenlerin ise uzak durması gerekmektedir.Açık mavi tonlarının çalışmaya etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Açık mavi ortamlarda verimlilik ve disiplin artmaktadır. İş ve çalışma alanlarını maviye boyamak verimliliği arttırmak açısından faydalı olacaktır. Renklerin Psikolojik Etkilerine hakim olmak isteyen birisinin en çok başvuracağı renklerden biridir.
Sarı
Sarı tüm renkler arasında en parlak limon sarısı halindeyken gözümüzü en çok yorandır. Sarıyı çalışma alanlarında bulundurmak pek iyi bir fikir olmayabilir. Gözü ve dolayısıyla beyni yoracağından verimi düşürecektir. Ayrıca bebeklerin bulunduğu odalarda sarı renk kullanımı bebeği rahatsız edecektir. Sarı renk aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır. Yeterince kullanıldığında içimizde sıcaklık ve olumlu hisler yaratır. Aynı zamanda samimiyet ve rahatlığın sembolüdür. Soluk sarı ise daha çok olumsuz hisler yaratır. Çürüme, solma, hastalık gibi negatif kavramları çağrıştırır. Bu nedenle konu sarı olduğunda soluk tonlarından kaçınmalıyız. Görüldüğü gibi Renklerin Psikolojik Etkileri olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilir.Sarı, özgürlük ve bağımsızlığına düşkün rahat yaşamayı seven insanların rengidir. Bugünü yaşamayı seven, anın tadını çıkaran, değişimlerden hoşlananların tercihidir sarı.
Kırmızı
Renklerin en tutkulusu, en ateşlisi. Aşkın, ateşin, şehvetin, gücün ve heyecanın rengi Kırmızı. Kırmızı, kendi başına bir karar verdirme sembolüdür. Kırmızıya maruz kalan kimseler çabuk karar verme eğilimine girerler. Beklenti arttırma özelliği kırmızıyı daha da özel yapar. En çabuk fark edilen ve en dikkat çeken renktir kırmızı. Kırmızı dekorasyonlar kullanacaksak en güzel dekorasyonların rengi kırmızı olmalıdır. Çünkü odaya girdiğimizde ilk onları fark ederiz. Bunun en büyük kanıtı da yapılan bir araştırmada çalınan arabalar arasında büyük bir çoğunluğun kırmızı renkli olanlar olmasıdır.Kırmızı, hakim olmak isteyen bir renktir. Gücü ve iktidarı temsil eder. Doğal bir heyecan vericidir kırmızı renk. Renklerin Psikolojik Etkilerine en iyi örnektir. Bulunduğu ortamda kan akışını hızlandırır şehveti uyandırır. Ayrıca kırmızı kanı da temsil ettiğinden içgüdüsel bir duraksama oluşturur insanda. Kırmızı rengi tercih edenler genelde güç ve iktidar düşkünlüğü olan hırslı kimselerdir. Girişken, atılgan özellikleriyle öne çıkarlar. Genelde bulundukları ortamda göz önünde olmayı severler ve öyle de olurlar. Yeteneklerini kullanmayı bilirler ve bunu göstermekten çekinmezler. Doğal bir coşkuya sahiptirler bunun da yol açtığı liderlik özellikleri fark edilebilir.
Yeşil
Yeşil, sakinliğin ve dinginliğin sembolüdür. Yaşamı, doğayı, gençliği, umutları temsil eder. Sinir duygusu üzerinde doğal bir yatıştırıcı görevi görür. İnsanların rahatlamaya ihtiyaç duyduğu ortamlarda kullanılmalıdır. Hastanelerde de kullanımına bolca rastlanır. Bunun sebebi hastaları rahat hissettirmektir. Renklerin Psikolojik Etkileri kişisel alanlarda kullanıldığı gibi toplumsal alanlarda da kullanılır.Yeşilin, Zümrüt tonları ölümsüzlüğü simgeler. Koyu yeşil ise zenginliğin, erilliğin sembolüdür. Yeşili tercih eden kişilerde otoriterlik görülür. Kendilerini çok severler ve çok saygı duyarlar. Fikirlerinin her daim arkasındalardır. Kendi yollarından dönmezler. Olumlu yönde gelişirse herkesin sevdiği ve güvende hissettiği biri olabilir. Olumsuz yönde gelişirse ise küstah biri olarak görülebilirler.
Beyaz
Saflığın, temizliğin ve masumiyetin simgesidir. Gelinlerin de gelinliklerinde beyazı tercih etmeleri bu sebeptendir. Temizliğin de sembolüdür doktorların önlükleri bu yüzden beyazdır. Beyaz aynı zamanda serinlik ve canlılıktır. Işığı yansıttığından ötürü yazları bizi rahatlatır. Sıcak havalarda bolca tercih edilmelidir.Mor
Mor, geçmişte en pahalı ve en nadir renk olmasından kaynaklı asaleti simgeler. Mor lükstür, zenginlik ve zarafettir. Zaman zaman ise tutkunun da rengidir mor.Siyah
Kimisine göre kötülüğün, karanlığın sembolüyken. Kimisinde sadakati, bağlılığı, huzuru simgeler. Kıyafet rengi olarak bile güçlü görünmek isteyen de zayıf görünmek isteyen de tercih eder. Kişisel bir renktir siyah.Kahverengi
Renk olarak toprak ve odunu çağrıştırır. Bu sebeple güven duygusu uyandırır kahverengi. Doğal görünür, her şeyi ortada ve sakin bir renktir. Erkeklerin bolca tercih ettiği bir renktir.Renklerin Psikolojik Etkileri sayılamayacak kadar fazla ve detaylıdır. Önemli olan belli başlı renklere hakim olup elimizden geldiğince bilinçli kullanmaktır.
Özgüven Testi Nasıl Yapılır
Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..
Evlilik Öncesi MMPİ Testi
Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..
Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model
Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..