• 05057572733
  • info@icelpsikoloji.com
  • Fatih mah. Gmk bulvarı kurtuluş life no627 kat6 no33 Mezitli/MERSİN

Sağlık Psikoloğu Nasıl Olunur

Sağlık Psikoloğu Nasıl Olunur

Sağlık psikologları, genellikle sağlık çalışanlarıyla beraber hastanelerde görev alır. Ancak bununla sınırlı değildir, kendi başına terapiler yapabilir veya araştırma konusunda çalışabilirler.

Sağlık Psikoloğu Nasıl Olunur?

Sağlık psikoloğu olabilmek için öncelikle bir üniversitede 4 senelik psikoloji lisans eğitimi tamamlamak gerekir. Sonrasında ise ülkenize, bölgenize, çalışmak istediğiniz yere bağlı olarak belirli seviye tespit sınavlarına girmeniz gerekebilir. Lisans eğitiminiz bittiğinde psikolog olarak mezun olmuş olursunuz, sağlık alanında uzmanlaşmak için ise yöneliminize uygun bir yüksek lisans eğitimi almanız gerekir. Sağlık psikolojisi alanında fikir sahibi olabilmek amacıyla üniversite okurken yapacağınız zorunlu stajınızda, staj yaptığınız yeri buna uygun seçebilirsiniz. 


Türkiye'de yaşıyorsanız eğer, sağlık psikolojisiyle ilgilenmek için üniversite diplomanızdan başka bir şeye ihtiyacınız genellikle olmaz. Ancak başka ülkedeyseniz, bazı ülkelerde bu alanda çalışabilmeniz için üniversite diplomanızla beraber almanız gereken belirli sertifikalar ve katılmanız gereken bazı çalışmalar vardır. Psikoloji bölümü gereklilikleri ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye fazla değişkenlikler gösterir, bu gereklilikler kendi yaşadığınız ülkeye ve bölgeye göre ayrı ayrı araştırılmalıdır. Ancak ilk yol her yerde lisans eğitiminizi tamamlayarak "psikolog" olmaktan geçer. 


Sağlık Psikoloğu Nerelerde Çalışır?

Psikologların çalışma alanları oldukça geniştir. Kendi kliniğinizi açabilirsiniz, alanınıza özel bir klinik açabilirsiniz, akademisyen olarak çalışabilirsiniz, sağlık psikoloğu olarak hastanelerde görev alabilirsiniz, araştırmacı olabilirsiniz. 


Sağlık Psikoloğu Ne Yapar?

Sağlık psikologları genellikle en önemli olarak kronik hastalığı olan bireylerin kronik hastalıklarını yönetebilmelerine ve bu durumla başa çıkabilmelerine yardımcı olur. Hastaların aldıkları tedaviye uygun olarak onların durumuna özel psikolojik olarak sağlıklı bir tutum geliştirirler, onlara destek olurlar. Aynı anda psikolojik rahatsızlıkların fiziksel sağlığı nasıl etkilediğiyle de ilgilenirler. Dolayısıyla fiziksel rahatsızlıklara sebep olan psikolojik rahatsızlıkları tespit edip bireyin bunlarla başa çıkabilmesine yardım ederler.


Hastanede doktorlar ve hemşirelerle beraber çalışan sağlık psikologları bireylerin yaşadığı hastalıkların psikolojik yönlerini tespit etmeye ve buna uygun olarak daha geniş bir tedavi uygulanmasını sağlarlar. Araştırma yönünde çalışanlar ise bireylerin bu belirtilen durumlardaki davranışları ve yanıtları gözlemlerler, veri toplarlar, analiz ederler ve daha genel geçer doğrulanmış tedaviler uygulanmasına vesile olurlar. 

Kategoriler
Benzer Yazılar
Özgüven Testi Nasıl Yapılır

Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..

Evlilik Öncesi MMPİ Testi

Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..

Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model

Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç