• 05057572733
  • info@icelpsikoloji.com
  • Fatih mah. Gmk bulvarı kurtuluş life no627 kat6 no33 Mezitli/MERSİN

Sınava girmeden önce yapmanız gerekenler nelerdir?

Sınava girmeden önce yapmanız gereken bazı önemli stratejiler vardır, bunları yaparak hem sınav esnasında oluşabilecek stresi engelleyebilir hem de daha motive bir şekilde sınava girebilirsiniz. Şu unutulmamalıdır ki bu sınav sizin hayatınızı alt üst edecek bir sınav değildir, siz her ne kadar öyle hissediyor olsanız bile sınav sizin kökten hayatınızı değiştirecek bir etken değildir. Sınava girerken hayatınızın tek şansıymış ve yapamazsanız dünyanız batacakmış gibi hissetmemelisiniz.
Sınava girmeden önce yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Çözdüğünüz denemelere, testlere ve önceden sınavda çıkmış sorulara göz atmanız oldukça önemlidir. Özellikle takıldığınız yerlerin üzerinden dikkatli bir şekilde geçmeniz size fazladan net kazandırabilir.
  • Hazırlıklarınızı bir önceki geceden yapmanız hem stres altında hissetmenizi hem de olası riskleri oldukça engelleyeceğinden dolayı, sınav belgelerinizi, kimliğinizi ve suyunuzu bir gece önceden hazırlayıp evden çıkmadan önce de bu belgeleri aldığınızdan emin olmanız sizi daha az stres altında hissettiren bir etmendir.
  •  Sağlıklı bir kahvaltı ve uyku düzeni de sınav esnasında olası dikkat dağınıklığı açısından oldukça etkilidir. Sınava gireceğini gece güzel bir uyku çekmeniz ve sağlıklı bir kahvaltı yapmanız sizi daha çok motive eden etkenlerdendir. Sınav esnasında herhangi bir hazımsızlık ve rahatsızlık yaşamamak adına rutin yediklerinizden farklı yiyecekler ve içecekler tükenmemeniz daha sağlıklı ve risksiz olacaktır.
  • Sınava girmeden önce fazlasıyla sıvı tükenmeyin. Sınava girilmeden önce fazla su içilmesi sizin tuvaletinizi getireceğinden ve sınav esnasında da tuvalete gidemeyeceğinizden dolayı. Sınava girmeden önce sıvı tüketiminizi azaltın ki olası bir tuvalet sıkıntısıyla karşılaşmayın. Tuvalet problemi nedeniyle strese girebilir ve sorulara odaklanmada zorluklar da yaşayabilirsiniz. Bu riskleri en aza indirgemek amacıyla sıvı tüketimini azaltmanız tavsiye edilmektedir.
  • Sınav yerine önceden gitmeniz de oldukça önemli etkenlerdendir. Sınav günü yoğun bir trafikle karşılaşmanız oldukça olasıdır. Sizin gibi milyonlarca öğrenci sınava girmek için yola çıkacağından mütevellit sınav günü sınava gireceğiniz yere önceden gitmeniz hem olası riskleri azaltacak hem de sizi stresten kurtaracak en önemli etkendir.
  • Sınavda kullanmak adına silgi, kalem, kalemtıraş ve kâğıt gibi materyaller getirmeyin. Bu materyalleri kesinlikle sınav anında kullanmanız yasaktır. Girdiğiniz sınavda masaların üzerinde kalem, silgi, kalemtıraş ve peçetenin içinde bulunduğu bir kalem kutusu bulunmaktadır.
  •   Kimlik kartınızı getirmeyi asla unutmayın. Kimliksiz sınava girmeniz mümkün değildir. Kimliğinizin ve sınava giriş belgelerinizin yanınızda olduğuna emin olun.
  • Sınava giriş belgeleriniz sınav görevleri tarafından toplanmalıdır. Toplanmadığı takdirde sınav yetkililerini uyarmaktan kaçınmayın.
  • İçerisinde rahat olabileceğiniz kıyafetleri giyinmeye özen gösterin. Sınav esnasında rahat hissetmeniz, sınavda konforlu olmanız sizin daha sağlıklı soru çözmenizde son derece önemlidir ve etkilidir.
  • Sınav görevlilerin çıkardığı rahatsız edici seslerden dolayı, rahatsızlığınızı belirtmekten çekinmeyin. Sınav görevliniz, topuklu ayakkabı giymişse, üzerindeki takılar ses çıkarıyorsa ve telefonundan sürekli olarak rahatsız edici sesler geliyorsa rahatsızlığınızı belirtmekten çekinmeyin. Bu sizin dikkatinizi dağıtıp okuduğunuz satırları tekrar ve tekrar okumanıza sebebiyet verebilir.
  • Yanınızda telefon bulundurmayın veya telefonla sınava girmeye çalışmayın. Bu sınavınızın şartsız koşulsuz iptal edilmesi için yeterli olan sebeplerdendir. Her ne kadar da telefonunuz kapalı olsa veya kopya çekmemiş dahi olsanız bile bu sınavınızın iptal sebebidir. Sınav girişinde dedektörlerle taranacağınızdan dolayı da fark edilmesi oldukça kolay ve basittir.
  • Sınavdan sonra olabildiğince sosyal medyadan ve akraba telefonlarından uzak durmaya çalışın. Bunlar sizin motivasyonunuzu düşüren veya strese sokan şeylerdir. Diğer sınava girene kadar olabildiğince telefonunuzdan ve sosyal medyadan uzak durmanız diğer sınavda daha az baskı altında hissetmenizi sağlayabilir ve sizi daha az strese sokabilir.
  • Sınava zorunlu olduğunuz bazı materyallerle girebilirsiniz bunlar; alyans, ulaşım kartı, anahtarlıksız basit anahtar, kağıt/madeni para, başörtüler için kullanılan toplu iğneler, basit tokalı kemerler, basit piercing ve basit tel toka ile girebilirsiniz. Bunlar dışında içeriye herhangi bir meteryal sokulması kesinlikle yasaktır ve sokulması durumunda da sınavın iptalini sağlayacak nedenlerdendir.

Kategoriler
Benzer Yazılar
Özgüven Testi Nasıl Yapılır

Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..

Evlilik Öncesi MMPİ Testi

Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..

Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model

Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç