• 05057572733
  • info@icelpsikoloji.com
  • Fatih mah. Gmk bulvarı kurtuluş life no627 kat6 no33 Mezitli/MERSİN

Sosyal anksiyete nedir?

Sosyal anksiyete nedir?
 Sosyal anksiyete, her ne kadar kişinin kendi elinde olan bir davranış gibi yorumlansa da aslında böyle bir alışılmış davranış değildir. Sosyal anksiyete, kişinin sosyal etkileşimlerde, toplum önünde veya sosyal durumlarda yoğun endişe ve rahatsızlık hissettiği bir kaygı bozukluğudur. Bu durum kişinin gündelik hayatını da oldukça olumsuz etkileyen ve kişiyi aşırı derecede rahatsız hissettiren bir durumdur.
 Sosyal anksiyete kişinin toplum tarafından yargılanacağı, değerlendirileceği ve eleştirileceği endişesi ve kaygısıyla hissettiği yoğun bir korku ve panik durumudur. Sosyal etkinliklere katılmak, topluluk önünde konuşma yapmak, yeni insanlarla tanışmak gibi durumlar, sosyal anksiyetesi olan kişilerde oldukça zor ve rahatsız edici bir durumdur ve büyük bir strese ve kaygıya yol açabilir. Bu durum, kişinin kendini sürekli olarak izlemesi, kendini diğer kişiler adına yargılaması, kişinin özgüvenini yitirmesi ve diğer insanların düşünceleri hakkında aşırı endişelenmesiyle kendini gösterir.

Sosyal anksiyetenin belirtileri nelerdir?
 Bu belirtiler her sosyal anksiyete yaşayan kişide görülmek zorunda değildir ve bu belirtilerin hepsinin bir anda olmasına da gerek yoktur.
Bu belirtiler;
  1. Yoğun kaygı ve endişe hali.
  2. Kalp çarpıntısı, terleme, titreme gibi fiziksel belirtiler.
  3. Yüz kızarması veya terleme gibi utanma ve utanç belirtileri.
  4. Konuşma yaparken, dikkat çekerken veya başkalarının önünde olurken panik ataklar yaşama.
  5. Konuşma yaparken, heyecandan kelimeleri doğru telaffuz edememe geveleme.
  6. Topluluk önünde konuşma, performans gösterme veya sosyal etkinliklere katılma korkusu.
  7. Sosyal durumları veya etkinlikleri kaçınma eğilimi.
  8. Sürekli olarak diğer insanların düşünceleri veya tepkileri hakkında endişe duyma
  9. Düşük özgüven ve kendine değer eksikliği.
  10. Aşırı stres hissedilmesinden dolayı tırnak yeme.

Sosyal anksiyete doğuştan mı yoksa sonradan mı edinilir?
 Sosyal anksiyetenin doğuştan mı yoksa sonradan mı edinildiğine dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat bazı bilim adamları bunun doğuştan baskın genlerin birleşmesiyle de oluşabileceğini savunmaktadır. Kişinin ebeveynlerinde sosyal anksiyete olmasa bile çocuklarında sosyal anksiyete baskın olan genlerle aktarılmış olabilir.
 Bazı bilim adamları da bunun sonradan edinildiği görüşündeler. Çevresel faktörlerin de sosyal anksiyeteyi tetikleyen etkenlerden olabileceğini savunmuşlardır. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan travmatik deneyimler, aile içi çatışmalar, aşırı koruyucu aile ortamı ve aşırı eleştirilme de kişinin sosyal anksiyetesini tetikleyen etkenlerdir. 

Sosyal anksiyete tedavi edilebilir mi?
 Sosyal anksiyete tedavi edilebilir bir durumdur. Uygun destek ve yardımların sağlanmasıyla bireyler sosyal etkileşimlerden daha az kaygı duymayı ve sosyal yaşamda daha fazla keyif almayı öğrenebilirler. Bu nedenle, sosyal anksiyete belirtileri yaşayan kişilerin, bir sağlık uzmanından yardım alması oldukça önemlidir.
Sosyal anksiyetenin tedavileri nelerdir?
 Sosyal anksiyete bozukluğunda tedavi seçenekleri vardır. En etkili tedaviyi kişi adına sağlık uzmanı vermelidir.
Bu tedaviler;
Psikoterapi: Bireysel terapi veya bilişsel-davranışçı terapisi, sosyal anksiyete bozukluğunun tedavisinde etkili olan bir yaklaşımdır. Terapi, kaygıyı yönetme becerileri geliştirmeyi, olumsuz düşünceleri yeniden yapılandırmayı ve sosyal etkileşim becerilerini güçlendirmeyi hedefler.
İlaç tedavisi: Sosyal anksiyete bozukluğunun şiddetli vakalarında, antidepresan ilaçlar veya anksiyolitikler gibi ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar, belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak tek başına tedavi yöntemi olarak kullanılmamalıdır.
Sosyal beceri eğitimi: Sosyal anksiyetesi olan bireyler, sosyal becerilerini geliştirmek için grup terapisi veya destek gruplarına katılabilir. Bu ortamlar, rahat bir şekilde sosyal etkileşimde bulunmayı ve kaygıyı azaltmayı destekler.
Yaşam tarzı değişiklikleri: Stresi azaltmaya yardımcı olabilecek egzersiz, düzenli uyku, sağlıklı beslenme gibi yaşam tarzı değişiklikleri, sosyal anksiyete bozukluğunun yönetimine yardımcı olabilir.
Kişi bu tedavi sürecini tek başına yürütmemekle beraber çevresindeki bireyler tarafından desteklenmelidir. Etkin bir tedavi süreciyle sosyal anksiyetenin olumsuz davranış bozukları engellenecektir.

 

Kategoriler
Benzer Yazılar
Özgüven Testi Nasıl Yapılır

Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..

Evlilik Öncesi MMPİ Testi

Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..

Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model

Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç