- Yönetici
- Genel
- 24.03.2024
- 510 Görüntülenme
ÜSTLENİLMİŞ TRAVMA
ÜSTLENİLMİŞ TRAVMA YAŞIYOR OLABİLİRSİNİZ? ÜSTLENİLMİŞ TRAVMA HAKKINDA NELER BİLİYORUZ?
Üstlenilmiş travma daha çok travma mağduru kişilere yardım etmek adına hizmet veren kişilerin yaşadığı psikolojik sıkıntıları dile getirmek adına tanımlanan bir kavram olarak öne sürülmüş. Günümüz toplumu gelişen medya araçları sayesinde sadece ülkemiz değil dünyanın her yerinden haberlere, yaşanmışlıklara ve olaylara erişebiliyor. Bu sınırsız erişim olumsuz olan bir yaşanmışlığın tüm çıplaklığı ile karşımıza çıkması anlamına geliyor. Her gün ister istemez duygusal ve psikolojik olarak kişileri etkisi altına alan görüntüler, mesajlar ve haberler yayılıyor. Kişiler direk olarak olumsuz olan olaya maruz kalmamış olsalar da olaylardan, gördüklerinden oldukça etkileniyorlar. Bu durum onlarda üstlenilmiş travma etkileri doğurabiliyor. Sizde üstlenilmiş travma yaşıyor olabilir misiniz? Bu geçirdiğimiz zorlu günler 2023 Kahramanmaraş depremine karşı hissettikleriniz üstlenilmiş travma olabilir mi gelin hep beraber bir göz atalım.
Üstlenilmiş Travma Nedir?
Üstlenilmiş travma kişilerin rahatsız edici görüntülere travmatik içeriklere sürekli olarak maruz kalması neticesinde ortaya çıkan stres belirtileridir. Kişi olayı bizzat yaşamışçasına olay yerinde bizzat yer almışçasına stres belirtileri gösterir. Kişi fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak olumsuz etkilenir. Özünde kişinin empati kurduğu bir olaydan etkilenmesi olayın öfkesini ve üzüntüsünü yaşaması doğal olsa bile bu durumun kişinin hayatını, alışkanlıklarını, düzenini ve rutinlerini olumsuz etkilemesi bunun süreklilik arz etmesi ilgilenilmesi gereken bir durum olduğu gerçeğini yaratır. Yaşanılan Üstlenişmiş travma kişilerde anlam ve umut kaybına yol açabilir, suçluluk ve utanç gibi hisler yaşatabilir. Kişiler travmayı o kadar içselleştirmişlerdir ki karşı tarafın yaşadığı korkuyu ve acıları sahiplenirler. Üstlenilmiş travma için bir tür dolaylı travmadır denebilir. Kişiler bu dönemde daha duyarlı olurlar. Kendileri ve sevdikleri için aşırı bir endişe ve kaygı hissedebilirler. İçinizde ki suçluluk, çaresizlik, yetersizlik, üzüntü, umutsuzluk, mutsuzluk ve depresyon hisleriniz diğer hislerinize göre daha baskınsa ve içinizden hiçbir şey yapmak gelmiyorsa bu sorunu yaşıyor olabilirsiniz. ÜstlenilmiŞ travma bazen kısa süreli olarak etki gösteriyor olabilir fakat yine d ş e üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Ruhunuzun daha sağlıklı olması, stresinizle başa çıkabilme gücünüzün daha fazla olması adına bu oldukça önemlidir. Üstlenilmiş travmanın etkisinden kurtulmak adına uygulanabilecek birkaç öneriye hep beraber bakalım.
Üstlenilmiş Travma Yaşayanlara Öneriler
-
İlk önerebileceğimiz şey farkındalık. Yaşadığınız durumun farkına varın kendinizi gözlemleyin ve durumu kabullenin.
-
Sizde travmatik etkiler yaratan olaya karşı maruz kalma sürenizi azaltın. Bu süreçte yapılabilecek en doğru adımlardan biri bu sınır çizme ara verme adımıdır. Örneğin deprem haberlerini ve görüntülerini sürekli sosyal medyadan takip ediyorsanız bu süreyi ve yoğunluğu azalmak size faydalı olacaktır.
-
İçinde bulunduğunuz durumu güvendiğiniz biri ile paylaşabilirsiniz.
-
Uykunuzu iyi almaya özen gösterin. İyi bir gece uykusu daha iyi hissetmenize ve toparlanmanıza çok katkı sağlayacaktır.
-
Odaklanmak zorlandığınız için sürekli düzenli molalar verin. Kendinize bu zamanı tanıyın.
-
Sevdiklerinizle iletişim kurun. Sevmek ve sevilmek en iyi ilaçtır bunu unutmayın.
-
Bir destek alabilirsiniz. Grup terapisine gitmek böyle hisseden tek kişinin siz olmadığınızı size hatırlatır. Dilerseniz bireysel bir terapi de alabilirsiniz.
-
Nefes egzersizi yapak, meditasyon yapmak size iyi gelebilir. Biraz soluklanmak durmak kendi iç sesinizi duymak adına önem taşımaktadır.
-
Bunun bir süreç olduğunun farkına var kendine yüklenmekten vazgeç.
-
Unutma her zaman neşeli ve iyi hissetmek zorunda değilsin. Direk yaşamadığın bir olay karşısında böyle empati kurabilmek ve üzüntü duymak çok insani bir durum. Hislerinden dolayı kendini suçlama. Kendine zaman tanı.
Özgüven Testi Nasıl Yapılır
Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..
Evlilik Öncesi MMPİ Testi
Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..
Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model
Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..