• 05057572733
  • info@icelpsikoloji.com
  • Fatih mah. Gmk bulvarı kurtuluş life no627 kat6 no33 Mezitli/MERSİN

Verimli ve düzenli ders çalışmayı biliyor musunuz?

Verimli ve düzenli ders çalışmayı biliyor musunuz?


Bu hayatta tesadüf olmayan tek şey başarıdır. Hiç kimse şans eseri başarılı olmaz, tesadüfen başarılı olmaz. Yalnızca emek veren, zamanını ayıran, sıkı çalışan, araştıran, öğrenen, derinleşen, düzenli ve planlı hareket eden başarıyı elde eder.
Özellikle okul başarısı düzenli ve disiplinli olmayı gerektirir fakat verimli ders çalışma alışkanlığı geliştirmek, bunu düzenli bir şekilde uygulamak her zaman kolay değildir ve bu durum özellikle öğrencileri oldukça sıkan ve bunaltan bir sorun haline gelir. Çünkü öğrenciye neden ve nasıl ders çalışması gerektiği öğretilmeden, hedef belirlemesi sağlanmadan, onun zevk ve yetenekleri önemsenmeden bir rota oluşturulur.  Gelin bu yazıda öğrencilerin ve velilerin aklından asla çıkarmaması gereken, verimli ve düzenli çalışma hakkında akla gelebilecek her durumu doğruları ve yanlışlarıyla irdeleyelim.

Hedef ve amaç nasıl belirlenir?


Başarının en önemli basamağı şüphesiz bir hedef belirlemektir ancak bu basamak çoğunlukla yüzeysel geçilir. Ben neden ders çalışmalıyım? Ne amaçlıyorum? Sorularına gerçekten doyurucu yanıtlar vermeden masaya çalışmak için oturmak sadece günü kurtarır. Sağlam bir hedefi olmayan öğrenci, çok çabuk pes edecek, motivasyonunu en ufak olumsuzlukta kaybedecektir. Dolayısıyla bu aşama oldukça detaylı ve sağlam temellere oturtulmalıdır. Bireysel yetenek ve hayaller öğrencinin hedef belirlemesinde ana unsur olmalıdır. Fakat günümüzde bu unsurlar geri plana atılıp, popüler olan veya iş imkanları geniş olduğu düşünülen meslekleri hedef haline getirmek gibi bir hataya düşülmektedir. Elbette seçilen mesleğin maddi açıdan doyuruculuğu önemlidir. Ancak esas amaç olmamalıdır.

Ders çalışma planı nasıl hazırlanır?

Hedefinizi belirledikten sonra yapılması gereken ikinci adım, kendinize bir ders çalışma planı hazırlamaktır. Özellikle ders çalışmaya yeni başlayacaksanız, günde 5-10 saatlik, onlarca konuyu aynı günde bitirmeye yönelik, sınırlarınızı fazlaca zorlayan planlar oluşturmamalısınız. İlk haftalarda sizi çok zorlamayacak, masaya oturma alışkanlığı kazanmanıza ve ders çalışmanın o kadar da zor bir şey olmadığına sizi ikna eden, yormayan planlar yapmalısınız. Ağırlığı yavaş yavaş arttırmak doğru olandır. Kimi öğrenci çalışılan süreyi öne alarak daha verimli çalışırken kimi öğrenci konu bitirme amaçlı bir ders çalışma programından daha çok verim alır. Kesin bir plan oluşturmadan önce her durumu en az bir iki gün denemeniz sizin için doğru olan çalışma şeklini belirlemenize çok yardım edecektir. Ne zaman çalışacağınıza karar vermek de önemli bir ayrıntıdır. Bazı insanlar sabahları daha verimli çalışır kimisiyse akşam saatlerinde daha aktiftir. Size uyan hangisi? Tüm bu farklı kombinasyonları özellikle ilk haftalarda deneyip sizin için en doğru olacak planı oluşturabilirsiniz.

Ders çalışma ortamında nelere dikkat edilmeli?


Hangi çalışma ortamının motive edici olacağı aslında oldukça kişiseldir. Dış uyaranların azaltılması -telefon, televizyon gibi teknolojik aletlerden uzak bir ortam- dikkati toparlamada fazlasıyla önemlidir. Aynı zamanda çalışma esnasında (kahve veya çay hariç) tatlılar, öğün atıştırmalıkları tüketmek odaklanmayı azaltacak durumlardandır ve önerilmez. Yemek yemek gevşemeye, uyku haline zemin hazırlayabilir.  Ders çalışmadan 1 saat kadar önce veya ders çalıştıktan sonra yemek yiyebilirsiniz. Esas amaç dikkati dağıtmamak olduğundan, karışık ve çok dolu bir masa yerine, sadece çalıştığınız derse ait materyallerin masada bulunmasını tercih edin.

Odaklanma sorununu çözmek için ne yapmalıyız?

Hedefiniz, çalışma planınız, düzgün bir çalışma ortamınız olmasına rağmen odaklanmakta hala problem yaşıyor olabilirsiniz. Bu aslında günümüz uyarıcı yoğunluğunun bir sonucu olarak genç bireylerde oldukça sık rastlanan bir durum. Hayatı artık çok hızlı yaşıyoruz, teknolojinin evlerimize ve hatta cebimize kolayca girebiliyor oluşu dikkatimizi bir konuya vermek konusunda bizi deneyimsiz bırakıyor. Meditasyon çalışmaları, aynı anda tek bir şeye odaklanma pratikleri yapılması bu durumu kolaylaştıracaktır. Bir kahveyi en son ne zaman tadına, kokusuna, damağınızdaki hissine odaklanarak içtiniz?  Yaptığınız her eylemde bu kahve içmek bile olsa sadece o eyleme odaklanarak bunu gerçekleştirmeyi alışkanlık haline getirin. Beyninizi eğitin. Sakin aktiviteler, anda kalma çalışmaları, yürüyüş yapmak, ilginizi çekecek konularda kurgulanmış romanlar okumak sizi odaklanma konusunda eskisinden daha fazla başarılı yapacaktır. 

Önemli!

Bu durum çok şiddetliyse hayatınızın hemen hemen tümünde bir odak problemi yaşıyorsanız bu tek başınıza çözemeyeceğiniz bir sorun olabilir. Bir psikiyatristle veya psikologla bu probleminizi çözmek en doğru tavır olacaktır.

Mükemmeliyetçi olmayın!

Bazen hayatımızdaki özel problemlerimiz de ders çalışma sistemimizi sekteye uğratabilir ve bu çok normaldir. Problemlerden derse odaklanamayabilirsiniz. Böyle anlarda her gün çok verimli olamayacağınızı kendinize hatırlatın. Daha iyi olacağınız günlerde bu günlerdeki açıklarınızı kapatabilirsiniz. Hayat doğrusal değildir, inişleri ve çıkışları vardır. Her gün ilerleyemeyebilirsiniz ve hatta bazen geriye de düşersiniz. Kendinizden her gün için mükemmel bir performans beklemek sizi büyük bir stresle, suçlulukla baş başa bırakacaktır. Düzenli ders çalışmayı beceremediğinizi düşündürecek ve özgüveninizi aşağı çekecektir. Kendinize -bazen yapamayabilirim- diyebilmeyi öğrenin.

Yapmaktan keyif aldığınız bir hobiniz olsun

Okul çağındaki öğrencileri tüm sosyal aktivitelerden uzaklaştırıp okul, dershaneler ve ders çalışma arasında sıkıştırmak yapılabilecek en büyük hatalardan bir tanesidir. Bir insanın eğlenmeye, enerjisini atmaya, sosyalleşmeye de ihtiyacı vardır. Sanılanın aksine sosyal aktiviteler, öğrencinin yapmaktan keyif aldığı hobilerle harmanlanmış bir düzen, ders çalışma verimini de arttıracaktır. Dikkat edilmesi gereken tek husus çalışma ve eğlenme dengesini kurabilmekle ilgilidir.
Sonuç olarak, bir alışkanlık geliştirirken bireysel özelliklerinizi öncelemenin alışkanlığınızın verimini ne kadar arttırdığını artık biliyorsunuz. Kendinizi başka insanların ders çalışma ve başarı öyküsüyle kıyaslamamanız gerektiğini de unutmayın. Herkesin kendisine ait bir ritmi ve disiplini vardır. Sadece kendinizle yarışın ve kendinizin en üst versiyonunu hayal edin.  Doğru adımları önemseyerek atarsanız siz de hayal ettiğiniz yerlere gelebilir, hayal ettiğiniz mesleğe kavuşabilirsiniz. Başarılar!
 

Kategoriler
Benzer Yazılar
Özgüven Testi Nasıl Yapılır

Özgüven Testi Nasıl Yapılır Öz güven kişinin kendi becerilerine..

Evlilik Öncesi MMPİ Testi

Evlenmeden önce, özellikle de uzun vadeli bir ilişkiyi evliliğe dönüşt..

Depresyonun Psikoterapisin'de Dört Model

Biyolojik Modele Göre Depresyon Depresyonun genetik olduğunu göster..

Yorumlar
disqus code
İletişime Geç